Wil je een website starten en ben je op zoek naar een manier om jouw website te hosten? Er zijn diverse mogelijkheden om een website te hosten. Een voorbeeld hiervan is de VPS server. VPS is een afkorting van Virtuele Privé Server en dit betekent dat jouw website op een server wordt gehost die gedeeld wordt met anderen. Wel heb je jouw eigen ruimte op deze server die je niet met anderen hoeft te delen. Zo hoef je geen geheugen, processorkracht of schijfruimte te delen. Deze manier van hosten brengt veel voordelen met zich mee. Hieronder lees je drie voordelen van een zogenoemde VPS server. 

Controle over je server 

Een VPS server staat erom bekend dat je veel controle behoudt. Het is een manier van webshop hosting waarbij je de fysieke server met anderen deelt, maar je krijgt wel een ‘eigen stukje’ ruimte op deze server. Je website hosten door middel van een VPS server gaat een stapje verder dan het hosten van een website op een shared server. Doordat je de controle behoudt over je eigen stukje server heb je geen last van andere websites die op jouw server aanwezig zijn, maar profiteer je wel van de gedeelde kosten van het gebruik van de server. De controle over je server behouden is erg belangrijk. Dit heeft namelijk een grote invloed op de snelheid en bereikbaarheid van jouw website! 

Hosting customizen 

Als je voor een VPS server kiest, biedt dit vele diverse mogelijkheden. Zo kun je onder andere de volgende onderdelen van jouw server zelf samenstellen: 

  • Aantal GB SSD 
  • Aantal MB RAM 
  • Aantal TB Pooled Traffic 
  • CPU Core(s) 

Al deze onderdelen hebben invloed op hoe snel jouw website werkt en hoeveel bezoekers deze aankan. De grootte of hoeveelheid van bovenstaande onderdelen wordt bepaald door het verkeer op jouw website. Hoe meer bezoekers jouw website bijvoorbeeld trekt, hoe meer TB Pooled Traffic je nodig hebt. Heb je hier geen verstand van? Dan kun je ook kant-en-klare pakketten aanschaffen. Deze pakketten kunnen direct in gebruik genomen worden! 

Relatief lage kosten 

Doordat je bij een VPS server alsnog de ruimte op de server deelt met anderen profiteer je van lagere kosten dan bij een dedicated server. Een dedicated server is een geheel eigen server waar je dan ook flink voor moet betalen. Zo een eigen server is ideaal voor websites met veel bezoekers, maar hebben ook meer onderhoud nodig. Een VPS server is ideaal voor websites die niet veel geld en tijd in hosting willen steken, maar wel goed bereikbaar willen zijn voor klanten. Bij een VPS heb je als het ware hetzelfde effect als bij een dedicated server, maar de lage kosten maken het een aantrekkelijke keuze voor beginnende websites.  

Controle behouden over je server, zelf samenstellen van een pakket én relatief lage kosten: het zijn stuk voor stuk voordelen van een VPS. Met een VPS server ben je ervan verzekerd dat jouw nieuwe website beschikbaar is voor potentiële klanten. De server kan namelijk geheel op basis van jouw wensen worden samengesteld. Een website hosten met een VPS is dan ook voor verschillende type websites interessant!