Vrije tijd is kostbaar, vooral in onze hectische maatschappij. U zult dan niet snel overwegen een deel van deze tijd te besteden aan krachttraining, toch is het héél verstandig dit juist wél te doen!

Gezond en vitaal oud worden?

We willen naast ons hectische leven ook allemaal graag gezond en vitaal blijven tot op hoge leeftijd. Helaas gaat dat niet vanzelf. Net zoals dat u moet werken en studeren om iets te bereiken in het leven, dient u ook te investeren in uw lichaam om die gezond te houden. Een van de meest effectieve manieren om uw lichaam tot op hoge leeftijd gezond en vitaal te houden is het doen van krachttraining.

U wilt er goed, gezond en vooral jong uit blijven zien?

Krachttraining is een van de weinige trainingsvormen waarbij zogenaamde ‘verjongshormonen’ worden geproduceerd. Deze hormonen zorgen voor een scala aan effecten binnen het lichaam die het verouderingsproces remmen en u langer jong en vitaal houdt. Lees voor meer informatie het artikel: Er beter en jonger uitzien door krachttraining en andere tips.

We worden allemaal steeds slapper als we niks doen

Kent u de term sarcopenie? Dat is de geleidelijke afname van spierweefsel naarmate we ouder worden. Wanneer we hoge leeftijden hebben bereikt is er maar weinig spierweefsel over met alle gevolgen van dien: we vallen sneller, we kunnen haast niks meer zelf etc. Veel mensen weten niet dat dit een onnodige aandoening is. Met krachttraining kunt u dit verschijnsel namelijk effectief tegengaan en tot op hoge leeftijd krachtig blijven. Leest u ook voor meer informatie hieromtrent ook het artikel: ‘krachttraining enige ‘wondermiddel’ voor vitale oude dag’.

Krachttraining gaat dementie tegen

Dementie is een kwaal die steeds vaker voorkomt in de Westerse wereld. Uit onderzoeken blijkt dat het doen van regelmatige krachttraining dit proces significant remt. Voor meer info, zie het artikel: Verbeter geheugen en verlaag kans op dementie met krachttraining.

Hoe het precies werkt weten de onderzoekers (nog) niet, maar tel dit effect op bij de andere gezondheidsvoordelen van krachttraining en eigenlijk zou iedereen aan krachttraining moeten doen!

Over de auteur

Patrick van der Velde is medisch bioloog en schrijft regelmatig artikelen op het gebied van gezondheid en sport.

Bron: krachttraining magazine